лого Народно читалище Любен Каравелов 1940 град Бургас

Информация

гр. Бургас, ул. "Цар Калоян" № 24

chitalishte_lk@abv.bg

посещения: 2 136

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Образование и наука Читалища

Описание:

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ-1940"

 

На 18.02.1940 г. Щерю Тодинов, Димитър Добрев, Иван Манолов, Елена Сидерова, Маринка Радева, Видю Иванов и Тодор Христов по искане на жители от квартала подават до община Бургас молба да се разреши откриване на читалище.

   Началото на новото читалище се поставя на 03.03.1940 год., а името, което му се дава е "Любен Каравелов". През 2010г., съгласно чл.9 ал.5 от Закона за народните читалища от 2009г., към името е прибавена и годината на създаване и получава името "Любен Каравелов-1940". Граждани на Бургас и ентусиасти даряват на новоучреденото читалище парични суми и книги и това поставя началото на книжния му фонд.
 

През годините читалището развива богата и разнообразна художествено-творческа, образователна и културна дейност.

Тук още през 1957 г. се създава езикова детска градина за изучаване на руски, немски и френски език, която продължава съществуването си до 2002 г. Читалищните членове и децата имат възможност да посещават езикови курсове, кръжоци по фотография, художествено слово, изобразително изкуство и литературен клуб. С голяма популярност се ползват Театърът на приказката, школата по графика, дуо "Матич" - състав за илюзии, кръжокът по композиране.

Към настоящия момент наличният библиотечен фонд наброява 54 233 библиотечни единици, в читалнята на разположение са 12 периодични издания. Библиотеката предлага на своите ползватели компютърни и копирни услуги, интернет достъп, сканиране и ламиниране.

Читалището е организатор на традиционни културни прояви:

Международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата", вечерта на славянската литература "Свято слово", в която са участвали автори от Русия, Македония, Полша, Хърватска, Сърбия, Поетично кафене, посветено на Международния ден на поезията и др.

Към читалището от 1991 г. съществува ФФ "Тракийче", носител на десетки награди от регионални и национални конкурси и фестивали: "Орфеево изворче", Копривщица, Божура, "Радост на брега" и др. Формацията е отличена с плакет "Св.Николай Чудотворец" от Община Бургас. Основател на състава е видният бургаски педагог Нина Матева, а към настоящия момент художествен ръководител е Пенка Петрова.

Литературно студио "Митични птици" е създадено през 1993 г. от Роза Боянова - поетеса и арт педагог. Стиховете, сътворени от младите хора в Студиото, са познати в страните на Европа, в САЩ и Япония. Студиото е издало вече 16 книги - сборници и дебютни книги на своите членове, носители на десетки национални и международни награди. Негов кръстник е известният български поет Любомир Левчев.

Групата за стари градски и шлагерни песни "Морски бриз" се създава през 2007 г. Носител е на призови места от национални конкурси в Пловдив/2008, 2009 г./ Нейни ръководители са Хачо Сърабян, Ани Маркова, Емануил Арнаудов. В читалището работи и музикална школа с класове по пиано и китара - преподаватели Ангелина Попова и Яким Якимов.

 

 
Работно време: 
В делнични дни: от 9 до 12:30 и от 13:30 до 17:30
Почивни дни: събота и неделя 

Споделете:

Подобни фирми